top of page
BIPV_zonnepanelen_gevel_KampC.jpg
Revolutionaire gevelbekleding met zonnecellen op woning Kamp C

Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, werd het 3D-betongeprinte huis afgewerkt met de nieuwste generatie fotovoltaïsche gevelbekleding.

Slimme gevel met zonne-energie

Met de installatie van een energiegevel op de 3D-geprinte demowoning pakt Kamp C opnieuw uit met een wereldprimeur. De oppervlakte en oriëntatie van het dak lieten niet toe om er zonnepanelen op te plaatsen. Daarom werd gekozen om de goedgeöriënteerde gevel met esthetische zonnepanelen af te werken.

 

De gevel, opgebouwd uit een hoogisolerend en brandveilig isolatiesysteem in combinatie met de fotovoltaïsche gevelbekleding, beperkt het energieverbruik en wekt tegelijk energie op. De gevelbekleding bestaande uit 35 panelen zal jaarlijks 4.241 kWh zonne-energie opwekken, Dit dekt de volledige energiebehoefte van de woning. Hierdoor zal de gevel in de komende jaren zichzelf volledig terugverdienen.

BIPV_zonnepanelen_gevel_KampC.jpg
gevel_zonnepaneel_pixasolar.jpg

Gepersonaliseerd design

Wie het provinciaal centrum bezoekt kan er niet naastkijken: verdeeld over 35 zonnepanelen prijkt metershoog het beeld van de 3D-betonprinter op de gevel. De ontwerpvrijheid van Pixasolar heeft ons geïnspireerd om de 3D-betonprinter met de woning te vereeuwigen, verklaart Emiel Ascione, projectverantwoordelijke op Kamp C.

 

Vermomd als gevelbekleding doen de Pixasolar zonnepanelen geen afbreuk aan het design van de woning. Wel integendeel: de inkjet geprinte zonnepanelen voegen een esthetische, architecturale meerwaarde toe.

 

Het unieke design van de zonnepanelen blijft niet onopgemerkt. Eerder dit jaar werd Pixasolar bekroond met de Red Dot Design Award. De panelen kregen deze onderscheiding op basis van het ontwerp, de functionaliteit en het innovatief karakter van de panelen. 

kampC_solar_facade.jpg

Gepatenteerde technologie

De energiegevel op Kamp onderscheidt zich op vlak van constructie en technologie. Maar liefst zeven octrooien bevestigen het unieke karakter van de gevelopbouw.

De Pixasolar zonnepanelen bestaan uit duurzame monokristallijne zonnecellen met een hoog rendement. De zonnecellen worden optimaal verwerkt en geconnecteerd om in alle omstandigheden maximale opbrengst te realiseren. De zonnecellen zijn aan boven- en onderzijde ingesloten in een complex van gelaagd, thermisch verzegeld PVB-veiligheidsglas. De glasbehandeling, de geoptimaliseerde celopmaak alsook de randdichting van de zonnepanelen zijn internationaal gepatenteerd.

Daarnaast is ook het gevelisolatiesysteem met geïntegreerde regelstructuur Europees gepatenteerd. De kant-en-klare isolatiepanelen laten toe om de gevel extra snel en efficiënt te isoleren en uit te regelen. Tegelijk vormen ze een brandveilige draagstructuur om de zonnepanelen op te monteren.

pixas9.jpg

Sterk teamwerk

De gevel op Kamp C is het resultaat van de goede samenwerking tussen Heliartec, Cooperio, Strikolith en AFS International. Zij wisten hun complementaire producten te verenigen tot één sterk energie-efficiënt gevelconcept. Ecopuur nam als specialist in hernieuwbare energietechnieken de installatie voor zijn rekening. In de overtuiging dat de vraag naar energiegevels sterk zal toenemen investeert het bedrijf in extra mankracht om de Belgische projecten te kunnen realiseren.

In de pers

bottom of page